Translate

srijeda, 1. lipnja 2022.

Marina, maleno mjesto srca moga



















Marina je malo mjesto i luka nadomak srednjodalmatinskog  grada Trogira,poznata po Biskupovoj kuli iz 15.stoljeća i plažama. Obuhvaća još 3 turistička mjesta: Poljica, Sevid i Vinišće. U samom središtu mjesta sagrađena je crkva u čast svetici Marini po kojem je mjesto dobilo ime. Na području Marine nekada su živjeli Iliri-pleme Bulini, Hilini-grčki kolonizatori koji su se asimilirali s Bulinima, Rimljani i početkom 7.stoljeća naselili su ga Hrvati.  Najstarija poznata su mu predslavenska imena Bausiona i Drido. Marina se u srednjovjekovnim izvorima spominje već 1070. godine.U starohrvatsko doba sadašnji teritorij Marine zvao se Drid i na njemu je bilo sjedište stare dridske župe, a po selu koje se zvalo Basten (Bosilen) na području sadašnje Marine  mjesto je dobilo naziv Bosiljina. Bosiljina je stari naziv za Marinu te se spominje od 9. stoljeća. U drugoj polovici 15.stoljeća nadvila se opasnost i na marinsko područje od Turaka. Stoga Trogirski knez Alviz Barbarig odobrava biskupu Franji Maracelu (Frano Marcello) 1495.godine da u marinskoj uvali, uz crkvu Sv. Marine, sagradi kaštel za obranu tamošnjeg stanovništva. Kaštel je jedinstveni obrambeni sklop, sastojao se od biskupske kule podignute na hridinama u moru i utvrde Citadele, izgrađene na kopnu, unutar koje je izgrađena crkva svetog Ivana na prostoru seoskog trga-Brce. Po svetoj Marini, rijetko štovanoj svetici -mučenici, stanovnici naseljeni oko kaštela i Citadele,koji naknadno izgradiše bedem za zaštitu svoga mjesta, novo naselje i cijeli teritorij Bosiljine prozvaše mjesto Marina. Mjesto Marina okuplja živalj čitavog poluotoka između sela Marine i rogozničke uvale. 
Marina je  malo mjesto smješteno u zaljevu sa manjim uvalama, središte Općine Marina, koja u svom sastavu broji još 14 naselja: 
Blizna Donja, Blizina Gornja,Dograde,Gustirna,Mitlo,Najevi,Poljica,Pozorac,Rastovac,Sevid,Svinca,Vinišće,Vinovac, Vrsine, na površini od 108,80 km2. Općina Marina najzapadnija je općine Splitsko-dalmatinske županije te graniči sa Šibensko-kninskom županijom. Samo mjesto Marina broji oko 1067 stanovnika, dok cijela Općina ima oko 4357 stanovnika. 
U mjestu se nalazi: općina, osnovna škola, dječji vrtić, ambulanta, ljekarna, pošta, trgovine, igralište, restorani, kafići, konobe, mjenjačnica, tržnica, turistički info ured. U samom središtu mjesta sagrađena je crkva u čast svetici Marini po kojem je mjesto dobilo ime. U mjestu nalaze se tri crkve: sv.Jakova, sv. Ivana Krstitelja i crkva sv. Marine. Marina se prostire na: Župu sv. Jakova Apostola u Marini-Šibenska biskupija, Župu Presvetoga Srca Isusova u Vinišću-Splitska biskupija i  Župu u Bliznoj Donjoj-Splitska biskupija. U mjestu se nalazi luka nautičkog turizma Agana koja ima 134 morska veza sa sadržajima. Popularne su dvije plaže: Prališće i Tunjara sa brojnim privatnim turističkim smještajnim objektima, restoranima i konobama. Zaštitnik mjesta je sv. Jakov 25.srpnja uz procesiju i misno slavlje vjernika te lokalnu feštu, suzaštitnica je Gospa od sniga 05.kolovoza uz procesiju vjernika na brdo Drid. Svake godine 01.svibnja vjernici hodočašće u špilju sv. Jakova na brdu Pliće uz misno slavlje. U povijesti zapisane su 2 bitke: Bitka kod Bosiljine iz 1657. bitka u doba osmanskih osvajanja hrvatskih krajeva pod mletačkom vlašću, pomorska bitka i bitka kod Bliske(Blizna) iz 1322.vojska koalicije hrvatskih knezova i dalmatinskih gradova pod zapovjedništvom slavonskog bana. 

Legenda hrabro srce kapetana Jerkovića, da su Osmanlije očekivali da će lagano osvojiti Bosiljinu, strateški važno i bogato hranom. Paša Seid Ahmet zatražio je da se stanovnici Marine predaju, stanovnici nisu to htjeli prihvatiti. Pod zapovjedništvom kapetana Jakova Jerkovića ubrzo je počela teška bitka u kojoj je on sudjelovao kao civilni i vojni zapovjednik. Kapetan Jakov Jerković zajedno sa svoja dva sina suprotstavio se s oko 1000 mještana Bosiljine i 30-ak mještana Malog i Velog Drvenika osmanlijskoj vojsci oko 2000 konjanika i 10 000 pješaka uz iznimno jaku podršku osmanlijskog topništva. U toj neravnopravnoj bitki, poginuo je kao i njegova dva sina, i gotovo svi borci Bosiljine. Osmanski napadači oskvrnuli su tijelo zapovjednika obrane Marine a Srce kapetana Jerkovića proboli su na koplje i postavili na glavni mjesni trg, na znanje  svima i Hrvatima i Turcima poginulima u borbi, odrubili su glave. U obrani Marine od Turaka sudjelovalo je 30-tak naoružanih mladih žena, obučenih u muške odore, koje su hrabro i aktivno sudjelovale u borbi. Najpoznatije su tri žene: Jele Marunova, Kate Despotova i Matuša Škriljina. Jele je u borbi poginula a Kate i Matuša su na kraju bitke bile zarobljene. Turci su bili začuđeni da su se borili sa ženama, pa iz poštovanja ih nisu ubili, te su ih odveli. Ispred Bosiljine vodila se bitka na moru. Ishod bitke pobjeda je Turskog carstva.

Mjestom prevladava nekadašnji ljetnikovac trogirskih biskupa iz 15. stoljeća, marinski kaštil, koji je danas  zatvoren za posjetitelje kao heritage hotel „Marinska kula“. Na okolnim brdima rastu stoljetna stabla maslina, stoga nečudi da je ovo područje poznato po proizvodnji maslinova ulja. Marinski kraj poznat je po maslinama, vinovoj lozi i smokvama, ribarima i težacima. Legende koje se prepričavaju  sa koljeno na koljeno je hrabro srce kapetana Jerkovića, koludricama iz Poljica, sv. Jurju i zmaju iz Svinca, špilji sv. Jakova na brdu Pliće. Marina ima manje uvale koje možete istraživati brodom, kupati se, plivati, roniti, loviti ribu  i predivnim plažama u kojima možete uživati. Karakteristične su po kristalnom čistom moru te borovoj šumi i starim maslinama.  Šljunčane plaže su u Marini,Poljicima, Sevidu,Vinišću idealne  su za obitelj  jer nude ugostiteljske sadržaje. Legenda kaže da je Rimski patricij uvidjevši uvalu Loranum - Stari Trogir zbog svoje ljepote odlučili sagraditi luksuznu maritimnu vilu s bazenom termi u obliku segmenta kruga i piscina vivaria kružne forme sa radijalnim komorama neposredno uz more kako bi se opuštali i uživali jer je cijela uvala pješčana. Šum valova, mirisi borova i mediteranskog bilja, okus morske soli doživjet će te na nekim od plaža. Krenete li Maslinarskim putevima po ovim krajevima skrenite u Vrsine koji vas vode do konoba koje nude tradicionalnu dalmatinsku hranu uz dobru kapljicu domaćeg vina, posebna ponuda je kušnja maslinovog ulja na poseban način „Olive oil tasting room“ u Vrsinama.  
Stara narodna marinska poslovica kaže: „Neznam ja te prvi put vidim i čujem, evo prvi glas“, lokalno stanovništvo koje jednostavno zavolite čim prvi puta dođete u mjesto. Običaji i tradicija u Marini je nešto do čega lokalno stanovništvo drži a to je odlazak u špilju sv.Jakova na brdo Pliće 01.svibnja i hodočašće na brdo Drid 05.kolovoza svake godine. Kada posjetite Marinu obavezno je platiti prvi kavu, jer ako se zamjerite Marincima nećete dobro proći. Mjesto je malo i mirno idealno za ljetovanje s obitelji  i djecom u kojem će te pronaći svoju oazu mira, obavezno posjete druga manja mjesta poput Poljica, Vinišća, Sevida u kojima se nalaze manje uvale i šljunčane plaže.“Marina, maleno mjesto srca moga.“
Napisala Ksenija Baričević. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Blog i Blogger

Što zapravo znači “blog”?  Blog je skraćena riječ za “weblog”, a u osnovi se radi o online dnevniku u koji možeš digitalnim putem pisati svo...